Pigeliv og kvindeliv af Alice Munro

Denne anmeldelse blev først udgivet af mig her på bogrummet.dk

3 ud af 5 stjerner 

Pigeliv og kvindeliv handler om Del Jordan, som bor i et lillebysamfund i Canada.

Bogen skildrer Dels modning fra ung pige til kvinde.  Denne skildring sker ved punktnedslag i de afgørende begivenheder i hendes liv: en onkels død, de første seksuelle erfaringer, den første kærlighed, de første skriverier.

Alice Munro er mest kendt for hendes novellesamlinger. Dette er Alice Munro eneste og første roman, hvilket måske er derfor at den mere føles som en håndfuld noveller. En håndfuld noveller, som alle har den samme fortæller og som handlingsmæssigt er kronologisk. Jeg tror faktisk, at jeg ville have kunne lide bogen mere, hvis den var blevet præsenteret som en novellesamling.

Hvert kapitel (eller novelle) i bogen skildrer et øjeblik i Del Jordans liv. Dog føles nogen af kapitlerne mere som en beskrivelse af en vigtig person eller sted, end så meget et øjeblik. F.eks. starter bogen med en beskrivelse af hendes barndomshjem, og en af hendes fars medarbejdere.

Man kan ikke komme udenom at Alice Munro skriver smukt, og man føler tydeligt at man befinder sig i Jubilee under 2.verdenskrig.

Dog tror jeg mit problem med bogen er, at den er meget flad og uden klimaks. Det er svært at se hvilken udvikling vi er på vej hen imod, og slutningen på bogen er meget brat.

Selvom bogen er delvis selvbiografisk, hvilket betyder at vi trods alt godt ved hvor Del ender henne, ville det have været rart hvis bogens afslutning viste os på vej.

Siden dette er min første Alice Munro bog, ved jeg ikke om denne bratte slutning og flade handlingskurve er et af hendes kendetegn.  I så fald vil jeg tage det med, hvis jeg læser en af hendes bøger igen. Pigeliv og kvindeliv er mest af alt en tidsbillede roman, hvilket skal forstås som en roman hvor det ikke er handling der er i fokus, men beskrivelser af livet og hverdagen. Det er en livagtig fortælling om et ganske almindeligt menneske, og de problemer man støder på når man går fra at være pige til at være kvinde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s