Støv og stjerneskær af Laini Taylor

Denne anmeldelse blev først udgivet af mig her på bogrummet.dk

4 ud af 5 stjerner 

Støv og stjerneskær er nummer to i Laini Taylors trilogi om pigen Karou. Hvis du ikke har læst den første i serien, Ildenglen, vil du ikke få meget ud af Støv og stjernekær. Rent ud sagt du vil nok blive meget forvirret.

I Støv og stjernekær ved Karou endelig hvem hun er. Hun er vågnet op af sin ufrivillige søvn, og er smidt direkte ned i en årtusindelang krig mellem kimærerne og englene. Ikke nok med det, så er Karou blevet forrådt af en hun troede hun kunne stole på. Karou er kimære, men hendes folk er blevet udryddet af englene eller gjort til slaver – igen. Nu hjælper Karou en lille gruppe kimæreoprører med at genoplive de dræbte kimære i nye kroppe. Problemet er bare af lederen af dette oprør er grunden til hun døde i hendes forhenværende liv. Ligeledes er de alle klar over, at Karou har elsket en engel. Karou må holde hovedet nede, og prøve at vinde deres tillid tilbage.

Karou er ikke den eneste med problemer. Akiva er tilbage i sin verden, og han ved ikke hvor Karou er. Ligeledes er hans søskende begyndt at mistænke at der noget galt med ham.

Zuzanna er heller ikke tilfreds. Karou besvarer ikke hendes e-mails, og hele verden er ved at gå i selvsving over englene og hvad de mon betyder.

Hvor Ildenglen befandt sig i vores verden med Karou og Akiva som vores fortællere, befinder Støv og stjernekær sig i både vores verden og en anden – Eretz. Karou og Akiva er ikke længere vores eneste fortællere og det er både en god og en dårlig ting.

Det er hjerteskærende at læse Zuzannas e-mails, og hører hendes bekymringer om hvor hendes bedste veninde er henne. Er hun overhovedet i live? Zuzannas synspunkt bringer ligeledes en dejlig portion humor ind i bøgerne, og gør denne ellers mørke bog lidt lysere.

I denne bog lærer vi også to af Akivas søskende at kende: Liraz og Hazael. Det er især Liraz som vi hører fra, og følger hendes udvikling efter hun finder ud af at hendes bror har elsket og elsker en kimære – hendes fjende.

Problemet med Støv og stjernekær er at den hopper lige lovligt meget i synspunkter, hvilket den til tider kan gøre den kaotisk og svær at følge. Især når det kan være svært at forstå, hvorfor vi overhovedet skal se noget fra lige denne persons synspunkt. Laini Taylors sprog er som altid smukt, men den springende synsvinkel kan være lidt forvirrende.

Hvad Støv og stjernekær giver, som Ildenglen manglede, er baghistorie. Vi får et hjerteskærende indblik ind i Karous tidligere liv som Madrigal, og alt der ledte op til hendes død. Ligeledes får Akiva som karakter mere dybde og baghistorie. Hvor Ildenglen var en smule vag om hvem fjenden var, introducerer Støv og stjernekær to fjender som er både velskrevet og ubehagelige.

Støv og stjernekær har et klimaks som både er barsk og hjerteskærende. Laini Taylor er ikke bange for at være mørk, og vise krig fra sin mere dystre side. For mig var bogen svær at ligge fra mig, og jeg blev endelig rigtig fan af den verden som Laini Taylor har skabt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s