Hvad er Urban Fantasy?

Siden tidernes morgen har det overnaturlige altid haft en plads i fortællertraditionen. I gamle myter og eventyr fandtes der disse overnaturlige væsner som levede blandet menneskene. Det er denne fascination som i dag har været med til at gøre genren urban fantasy populær.
Urban fantasy er en undregenre til fantasy, som er defineret af stedet historien foregår. I urban fantasy foregår historien i byen. Dette er i stærk kontrast til for eksempel High fantasy, som forgår i sit helt eget univers. Mange bøger fra urbanfantasygenren finder sted i et moderne verden, og så har den overnaturlige elementer såsom vampyrer eller hekse.

Dog udelukker det ikke at urban fantasy bøger kan finde sted i fortiden, nutiden eller fremtiden, det eneste krav er at handlingen skal for det meste af tiden foregår i en by. Man kan se urban fantasy som en genre, hvor magi og mærkelige ting sker i skyggerne i en verden hvor magi ikke er normen. Alting er helt normalt indtil du går ned af den forkerte gade, trykker på en bestemt mursten eller går ind i en bestemt kro. Personen i metroen ser normal ud, men kunne meget vel være ude for at opfange en bestemt magisk sten for hans leder. Ligeså kunne din kollega på arbejdet være en varulv, eller din bedste veninde en vampyr.

Selve genren plantede sine rødder i det sene 1980erne og start 1990erne. Her udgav Charles de Lin hans første novellesamling omkring en fiktion by kaldt Newford i Dreams Underfoot. Ligeledes udgav forfatteren Terri Widling den første bog i Borderlands serien. Disse værker var med til at introducerer læseren til muligheden om at overnaturlige væsner kunne leve i den moderne verden.
Hvis man søger efter urban fantasybøger vil man kunne se at urban fantasy tit har en kvindelig hovedperson. Laurell K. Hamiltons Anita Blake-serie, Ilona Andrews’ Kate Daniels-serie og Charlaine Harris’ The Southren Vampire Mysteries-serie er eksempler på dette. Dog er det ikke et krav for en urban fantasyroman, at hovedpersonen skal være en kvinde. Andre kendte fantasyromaner som falder under urban fantasy genren er således Neil Gaimans Neverwhere, som handler om en ganske almindelig mand som opdager en parallel verden i London.
Som sagt er det som binder bøgerne, der falder under urban fantasy, sammen er det sted det foregår: byen.

Både Harry Potter serien og Twilight serien er blevet kategoriseret til at falde under urban fantasy. Urban fantasy genren favner bredt, hvilket gør at en bog som falder under genren sagtens kan indeholde en genre såsom horror, krimi eller paranormal romance.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s