The Finale Empire (Mistborn 1) af Brandon Sanderson

4 ud af 5 stjerner

Som jeg har nævnt tidligere, så er Mistborn trilogien lidt af ”big deal” i fantasy verden. Eller Brandon Sanderson er i hvert fald. Jeg tror, at han er blevet sammenlignede med Tolkien, og det er nok grunden til at jeg først nu får læst hans bøger. Dog er jeg virkelig glad for, at jeg endelig fik taget mig sammen.

I The Finale Empire regerer “The Lord Rule”, som er udødelig og har igennem tusinde af år undertrykt den del af befolkningen, der hedder Skaa. Selvom mange har prøvet på at gøre oprør, er Skaa befolkningen nu så undertrykte at de ikke kan se en mening i oprør længere. Ikke desto mindre beslutter en forhenværende tyv ved navn Kellsier at gøre endnu et oprørsforsøg. Til dette oprør erhverver han sig en gruppe af venner, samarbejdspartner og en ung gadepige ved navn Vin, som kan mere end man og hun selv tror. Nu kommer spørgsmålet om Kellsiers lille gruppe af oprører kan opnå det, som inden andre har formået.

The Finale Empire har alt det jeg elsker ved en god fantasybog: en gruppe af udskud som skal arbejde sammen, et kup som skal gennemføres, en ung kvinde som finder ud af hun kan meget mere end hun tror, et fantastisk magisystem, en sød kærlighedshistorie og politiske intriger.

Brandon Sanderson bygger sin verden op, uden at det nogensinde virker som om han dumper en masse informationer i hovedet på en. Hans karakterer virker realistiske og de laver fejl ligesom alle os andre. Magisystemet giver mening, og det er næsten fjollet at det ikke er sådanne i virkeligheden.

Grunden til at bogen ikke har fået 5 stjerner, er såmænd fordi at jeg følte den store afsløring af hvem ”The Lord Ruler” egentlig var, var lidt forudsigeligt eller måske bare sådan lidt ”nå okay.” Hvilket er ærligt, siden jeg ellers helt bogstavelig talt sad på enden af min sofa imens jeg læste de sidste måske 100 sider af bogen.

Alt i alt vil jeg dog anbefale The Finale Empire til alle som kan lide en god high-fantasy roman. Der er ikke så meget andet at skrive; den er god skrevet og jeg er allerede begyndt på den næste bog i serien.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s