Siden min blog hedder ”En God Historie Tak” var det nok på tide, at jeg definerede hvad gør en historie, for mig, god.  Først må jeg lige definere for, hvad god betyder for mig.

God betyder, at det er en historie som jeg ville kunne huske en uge efter. En historie som jeg vil anbefale til andre, og jeg potentielt ville læse igen. Især om jeg vil læse den igen er en god indikator for mig. Der findes en masse bøger, som jeg har læst der er godt skrevet eller som er omhandler et vigtigt emne. Dog har jeg det sådan lidt, at hvis jeg har lyst til at læse dele af en eller hele bogen igen, så må det betyde at bogen har givet mig noget. Nogle gange er dette ”noget” bare underholdningsværdi, men er det ikke også en af grundene til at man læser bøger?

Der er mange elementer som skal spille sammen, før en historie er god for mig. Dog kan de med lidt pres, skæres ned til tre hovedelementer: handling, karaktererne og sprog. I det sidste indlæg snakkende jeg om handlingen, så nu er vi kommet til karaktererne.

 

Karaktererne

De fleste læsere kan sige om de bedste kan lide bøger som er handlingdrevet eller karakterdrevet.

Hvis du er mere handlingdrevet læser, så kan du sagtens læse en bog hvor karaktererne måske er lidt flade, men der er action, plot twists og spænding. Hvorimod hvis du er en mere karakterdrevet læser, så kan du sagens læse en bog hvor der egentlig intet sker, men karaktererne er skrevet så godt at de føles som dine nye venner.  Personligt kunne jeg læse om folk der tog et kursus i bogføring, så længe at karaktererne var nogen jeg følte for og var engageret i.

Der er ikke noget bedre end en bog eller bogserie, hvor en karakter går igennem en udvikling. Hvor du følger dem på en rejse, og ser hvordan de udvikler sig. Et eksempel på dette (og der er mange), kan ses i Grisha trilogien af Leigh Bardugo. I den første bog følger vi Alina, som ikke tror hun er noget særligt, bliver forvirret hver gang hun får opmærksomhed og tror ikke på sig selv eller hendes evner. Hun er nem at manipulere, og du bliver som læser næsten frustreret over at hun ikke tror mere på sig selv. Hvorimod i den sidste og tredje bog (Ruin and Rising) siger Alina dette, til ham som før udnyttede og manipulerede hende:

 

“It’s true,” I said softly.

“You are stronger, wiser, infinite in experience.”

I leaned forward and whispered, my lips brushing the shell of his ear.

“But I am an apt pupil.”

 

Måske giver citatet ikke så meget mening for folk som ikke har læst bogserien. Men efter konstant at blive trådt på, og tvivlede på sine kræfter, tror Alina endelig på sig selv og hvad hun kan. Så meget at du som læser næsten bliver stolt af hende. Det faktum at du kan blive stolt af en fiktiv person, plejer at være en god indikator at en bog har nogen velskrevne karakterer.

Ligesom med handlingen, så skal karaktererne helst ikke være noget vi har læst syv milliarder gange før. Det er fint nok hvis din hovedperson er akavet og klodset. Dog efter at have læst fem bøger, hvor hovedpersonen kunne være Bella Swans klon, bliver man lidt træt og mister interessen i karakteren. Rigtige mennesker er ikke omvandrende klichere (i hvert fald ikke hele tiden), og derfor skal en karakter i en bog hellere ikke være det. Desto mere original og menneskelig en karakter er, desto mere kan man som læser relatere til dem. Du føler med Harry Potter, fordi dybt nede er han jo bare en forældreløs dreng som har alt for meget på hans skuldre.

Hvis en historie skal være god, i mine øjne, så skal karaktererne føles levende. Jeg kommer aldrig igennem en bog, hvis jeg ikke føler noget for de karakterer, hvis rejse jeg skal være en del af. Dette betyder dog ikke, at jeg hader bøger med spænding og plot twists. Tværtimod, bliver bøger med vild handling altid bedre, når der er karakterer med som jeg er bekymret for. Det er lige præcis der, hvor spændingen er højest, men hvor jeg er ligeglad, at jeg ved at det er fordi bogens karakterer enten er dårligt skrevet eller simpelthen ikke er nogen jeg kan relatere til.

Sagt med andre ord, giv mig velskrevne karakterer eller hold din bog væk fra mig.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s