Hvad jeg læste i marts 2018

Marts var en god læsemåned for mig.  Forstået på den måde, at alle de bøger jeg læste i marts, var bøger jeg kunne lide. Lidt unormalt for mig, så ejerede jeg alle de bøger jeg læst i marts i fysisk udgave. Normalt indtager jeg de fleste af mine bøger på min e-læser, men marts’ bøger krævede en fysisk kopi.

 

Obsidio (+ Illuminae og Gemina)

Af Amie Kaufman og Jay Kristoff

 

flat800x800070f-u2

 

For at forberede mig på Obsidios udgivelse, genlæste jeg de to første bøger i The Illuminae files serien.  Som altid, læste jeg bøgerne imens jeg lyttede til lydbøgerne. Klart den måde jeg ville anbefale at læse serien på.  Obsidio levede op til mine forventninger, med at være så spænende at jeg læste den på en dag.

I forhold til de to første bøger i serien, følger man både nye og gamle karakterer i Obsidio. Dette er både godt, og skidt. Godt, fordi man jo er kommet til at holde af karaktererne fra Illuminae og Gemina. Skidt, fordi at jeg personlig aldrig kom til at føle lige så meget for de nye karakterer i Obsidio. Det er altså også stressende at skulle være bekymret for om 6+ mennesker overlever eller ej. Det er dog en af de få negative ting jeg kan skrive om Obsidio.

Det jeg fandt spændende var, at man i denne bog fik lov til læse med fra ”de ondes” synspunkt. Mere end i de andre bøger, viste Obsidio at krig er en kompleks koncept, som har ofre og gode mennesker på begge sider. Da når alt kommer til alt, tror begge sider for det meste at de gør det rigtige.

Obsidio: 4 ud af 5 stjerner

The Illuminae Files serien: 4 ud af 5 stjerner

 

Children of Blood and Bone

Af Toni Adeyemi

35917072

Nogle gange bliver en bog udgivet, som er så hyped at du tvivler på at den nogensinde kan leve op til det. Children of Blood and Bone levede velfortjent op til alt sin hype. Bogen finder sted i en fantasyverden, der minder en del om Nigeria. Her møder vi Zélie som tydelig husker en verden fyldt med magi. Hvad hun endnu klarere kan huske, er den dag hvor magien forsvandt fra landet. Før Zélie ved af det, må hun, hendes bror og en bortløbende prinsesse kæmpe imod tiden for at få magien tilbage til landet.

Children of Blood and Bone er en klassisk fantasybog, forstået på den både at vi har en mission som skal udføres. Ligeså har vi en gruppe af hovedpersoner, som bliver jaget imens de prøver at udføre denne mission. Du er underholdt fra start til slut, og det er så forfriskende at læse en high fantasybog, som har en verden som ikke er baseret på middelalderens England. Bogen er kompliceret på den gode måde. Den håndterer emner såsom hævn, undertrykkelse og valget imellem at gøre det rigtige og støtte sin familie.

Min eneste kritik af bogen er, at de forhold som der bliver skabt, er en tand instalove’ish. Det er nok en smagssag, men jeg er ikke den store fan af forhold i bøger, hvor parterne kommer i et forhold og bliver forelsket fra det øjeblik de mødes. Det sagt, så er hovedpersonerne i bøgerne imellem 17-19 år og i en stresset situation, så det er måske ikke så mærkeligt hvis de gerne vil have en at støtte sig op af.

Bogen slutter i en cliffhanger, som faktisk stadig forvirrer mig en del. Det er nok meningen, men det er lidt tarveligt, siden at der er et godt stykke tid til at nummer to i serien kommer ud.  Hvis du stadig er i tvivl om du skal læse Children of Blood and Bone, så læs blot hvad der stod bag på min bog:

“The killed my mother.

They took our magic.

They tried to bury us.

Now we rise.”

Children of Blood and Bone: 4 ud af 5 stjerner

 

Persepolis

Af Marjane Satrapi

completepersepolis

 

Persepolis er en graphic novel, som skildrer Marjane Satrapis barndom og ungdom under den islamiske revolution i Iran. Persepolis blev i første omgang udgivet i to dele ”Min Iranske barndom” og ”Teheran tur-retur.” Sidenhen er det også blevet til en fantastisk film, som jeg har set op til flere gange. Derfor følte jeg også at det var på tide, at jeg fik læst den graphic novel. Dog ejer jeg den komplette version, som indeholder begge bøger.

 

Først og fremmest er Persepolis en historie om Iran. Bogen er som sådan ikke skrevet for iranere, men for os uden for Iran, der ikke kender til historien.  I første halvdel ”Min Iranske barndom” bliver begivenhederne under og efter shahstyrets fald og den islamiske revolution præsenteret. Hvorimod i den anden halvdel ”Teheran tur-retur” bliver krigen med Irak skildrede. Dog er det unikke ved denne bog, at første halvdel bliver præsenteret ud fra et barns synspunkt, og den anden halvdel ud fra en ung oprørers.

Ikke nok med det, så er Persepolis en bog om at blive voksen og finde ud af hvem man er og hvad man vil. Fordi selvom ens land er i krig, eller under et hårdt styre, så skal man stadig finde ud af hvad det virkelig er man vil. Det er denne balance imellem ”coming of age” historie og historielektion, som gør Persepolis både unik og fantastisk god læsning. Selvom jeg har set filmen baseret på denne graphic novel op til flere gange, kedede jeg mig aldrig og blev lige så opslugt og berørt som da jeg så filmen for første gang.

Persepolis: 5 ud af 5 stjerner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s