The Song of Achilles af Madeline Miller

 

4 ud af 5 stjerner

“Name one hero who was happy.” 
― Madeline MillerThe Song of Achilles

Når det kommer til denne bog, er jeg meget sent ude. Den udkom i 2011, og alle som ikke hade oldtidskundskab i gymnasiet har læst og elsket den. Jeg tror altid, at jeg har udskudt at læse den, fordi jeg engang læste Homers Iliaden og var ved at dø af kedsomhed og forvirring (en navneliste ville have været brugbart.)

Det tog mig kun 2 sider at blive fanget af denne bog. Måske var jeg i humør til en tragisk kærlighedshistorie, fordi en kærlighedshistorie er hvad The Song of Achilles er.

Vi følger Patroclus, en ukendt og ganske gennemsnitlig prins, som ved et uheld kommer til at dræbe en anden dreng. Dette gør at hans far bliver nød til at sende ham væk til Pelus, for at gøre den dræbte drengs forældre glade.

Pelus er Achilles far, og det er her deres kærlighedshistorie begynder.

Dem som kender til legenden ved hvordan den ender.

Bogen er skrevet i et både smukt, men samtidig let tilgængeligt sprog. Ligesom Patroclus bliver forelsket i Achilles, så bliver du som læser ligeså.

“I will never leave him. It will be this, always, for as long as he will let me.
If I had had words to speak such a thing, I would have. But there were none that seemed big enough for it, to hold that swelling truth.
As if he had heard me, he reached for my hand. I did not need to look; his fingers were etched into my memory, slender and petal-veined, strong and quick and never wrong.
“Patroclus,” he said. He was always better with words than I.”

― Madeline MillerThe Song of Achilles

Hvor legenden tit viser Achilles som den blodtørstige og kolde kriger, viser The Song of Achilles både den side, men også mange andre. Både drenge manden Achilles der drømmer om at blive en helt som vil blive husket igennem årtusinder, men ligeså den blide Achilles som blot vil spille på sin lur og få Patroclus til at le. Ingen helte er lykkelige, men ingen sagde at de ikke kunne være lykkelige før de blev helte.

Grunden til at bogen ikke fik 5 stjerner var slutningen. Måske fordi jeg vidste, hvordan det alt sammen ville ende, var slutningen knap så dramatisk eller tragisk som jeg kunne have håbet. Alting skete meget hurtigt, og det var det. Måske var det fordi dit hjerte blev knust igennem hele bogen af vores to helts håb om en lykkelig slutning, så da virkeligheden ramte dem var dit hjerte allerede slået i tusinde stykker? Jeg ved det egentlig ikke, men der var noget der manglede.

Det sagt var det stadig en fantastisk bog, som kan læses af alle med hang til en tragisk græsk komedie.

“Afterwards, when Agamemnon would ask him when he would confront the prince of Troy, he would smile his most guileless, maddening smile. “What has Hector ever done to me?” 
― 
Madeline MillerThe Song of Achilles

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s