Circe af Madeline Miller

4 ud af 5 stjerner

“The truth is, men make terrible pigs.”

Det skal ikke være en hemmelighed, at der er få ting jeg elsker mere end når man få lov til at læse kendte historier fra en kvindes synspunkt. Om det er fra biblen, den virkelige verdenshistorie eller mytologien, er sådan set ligegyldigt. Det at give ordet til en kvinde, hvis historie eller aldrig ville være blevet hørt, er altid god læsning. Derfor gik jeg også ind med forventningen, at jeg ville kunne lide Madeline Millers nye bog Circe. Det er ikke så lang tid siden, at jeg læste hendes første bog Song of Achilles, så jeg vidste allerede at jeg var fan af hendes skrivestil. Jeg blev ikke skuffet.

“We are sorry, we are sorry.

Sorry you were caught, I said. Sorry that you thought I was weak, but you were wrong.”

 Hvis man kender til græsk mytologi, så ved man måske at Circe (eller Kirke som hun hedder på dansk) var en del af Odysséen, hvor hun var kendt for at trylle sømænd om til grise, og ligeledes havde hun en kærlighedsaffære med Odysseus. Det er sådan set også, hvad bogen handler om. Dog er Circe lige så meget en bog om at finde ud af hvem man er, og hvad med vil med livet. Ja, for selv ukendte gudinder er nødt til at finde deres plads i verden.

“Sorcery cannot be taught. You find it yourself, or you do not.”

For en oldtidskundskabsnørd som jeg, så var det sjovt at møde alle de store græske helte og guder, med at andet blik end det man normalt ser dem i. Guderne kan både være charmerende, men også smålige og heltene kan sagtens miste deres glans.  Ligesom med Song of Achilles så var Circe utrolig smukt skrevet. Du følte du selv var på Aiaia, og følte den isolering som Circe måtte havde følt. Alt var skrevet med en poetisk lethed, som langsomt førte dig igennem hendes liv.

“I will not be like a bird bred in a cage, I thought, too dull to fly even when the door stands open. I stepped into those woods and my life began.”

Det eneste negative ved bogen er, at der som sådan aldrig er et rigtig klimaks. Bogen flyder langsomt afsted som en stille flod, uden et vandfald ved flodens udmunding. Det er ikke fordi der ikke sker ting i bogen, men når din hovedperson er udødelig, så er der grænser for hvor meget der er på spil. Ligeså hvis du kender lidt til græsk mytologi, så kender du måske allerede en stor del af handlingen.

“Will you teach it to me?”

“Sorcery cannot be taught. You find it yourself, or you do not.”

Det sagt, var det stadig fantastisk at læse en næsten ukendt gudindes historie. Hun var ikke datter af Zesus eller udvalgt til at gøre noget stort og vigtigt. Circe valgte sine egne veje, og sin egen lykke. Hun fandt ud af at hun kunne magi, og lærte at få det bedste ud af en dårlig situation.

“When I was born, the word for what I was did not exist.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s