Tess of the Road af Rachel Hartman

3.75 ud af 5 stjerner

 

“It matters less where you go than that you keep moving.”

Tess of the Road var på ingen måde, hvad jeg regnede med. Der er dele af den som er så fantastisk, at jeg vil anbefale alle at læse den, og så er der ligeledes dele som var rimelig ensformige.  Men før jeg kommer for langt, må jeg hellere lige fortælle hvad bogen handler om:

I den middelalderske by Goredd, forventes det at kvinder opfører sig som damer, og mænd er til for at beskytte dem. Drager? De får lov til at være lige hvem de har lyst til.  Tess er lidt af en ballademager, og mere nysgerrig end godt er. Dog blev hun lidt for fuld til hendes tvillingesøsters bryllup, og kom til at brække hendes svogers brors næse. Det har konsekvenser, og disse konsekvenser hedder at blive nonne. Disse konsekvenser har Tess ikke lyst til at føle, så hun tager sine vandrestøvler på, og påbegynder sin rejse igennem Sydlandet, forklædt som en dreng.

Du tænker måske ”nå så det er endnu fantasybog, hvor en ung kvinde tager på eventyr og måske møder en drage eller to.” Tess of the Road er så meget mere end bare det.  Det er rigtigt at Tess tager på en rejse, men der en tale om både en ydre rejse, men lige så meget en indre rejse. Fordi der sket noget med Tess, som gør hun har brug for alkohol til at have det okay, og er grund til at hun er så bitter. Det er denne indre rejse som gør Tess of the Road så anbefalingsværdig. Jeg har aldrig læst en fantasybog som håndterer skam og traume, som Tess of the Road gør. Jeg vil ikke nævne hvad der skete med Tess, fordi det er det som gør læseoplevelsen så speciel. Desto mere Tess går, desto mere får vi at vide om hendes fortid og ligeledes, langsomt men sikkert, hvad der virkelig skete. Hendes rejse langs vejen er den terapi, som hun længe har haft brug for.

“The hated innocent becomes hateful. Goodness withers when it is continuously ground underfoot. We fulfill our parents’ direst prophecies, then curl around our own pain until we can’t see beyond ourselves. You want to walk on? Walk out of that shadow. Walk, girl”

Hvor den indre rejse, og Tess følelsesmæssige udvikling er fantastisk spændende, så er hendes faktiske rejse knap så underholdende. Det eventyr hun tager på, kan virke meget ensformigt, og hendes rejsekammerat er, efter min mening, utroligt irriterende. Tess of the Road er en fantasybog, men jeg ville næsten hellere have haft at det var historisk fiktion i stedet for. De kapitler, hvor de fantastiske elementer tager forsædet, var de sværeste for mig. Da jeg egentlig hellere ville tilbage til Tess’ fortid, og hendes langsomme helbredelse. Det sagt er alle de ting hun går igennem på sin rejse, vigtige for hendes indre rejse. Jeg fandt desværre bare de fleste karakterer, udover Tess, flade og trivielle. Generelt er bogen langsom, og tager sin tid for at komme i gang. Dette gør ikke mig det store, men kan nok være et problem for flere.

“The road was possibility, the kind she’d thought her life would never hold again, and Tess herself was motion. Motion had no past, only future. Any direction you walked was forward, and that was as must be.”

Tess of the Road tilhører et univers, hvor der allerede er to bøger. Disse bøger fokuserer på Tess’ halvstoresøster Seraphina, og hendes eventyr som forgår inden handlingen af Tess of the Road begynder. Selvom Seraphina var med i en betydelig del af bogen, så kunne jeg, som ikke har læst hendes historie, sagtens følge med.

Alt Tess ønskede sig som barn var at blive en eventyrrejsende som dem fra historierne. Men for at få sit ønske opfyldt, men hun først finde sin egen vej. Det er denne rejse som Tess må på, som gør Tess of the Road til en utrolig anderledes, men stadig anbefalingsværdig fantasybog.

“She still held sorrows, but she was not made of them. Her life was not a tragedy. It was a history, and it was hers.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s