Spinning Silver af Naomi Novik

3.5 ud af 5 stjerner

“But it was all the same choice, every time. The choice between the one death and all the little ones.” 

Spinning Silver er som at bevæge dig ud på en kold vinterdag. Ikke fordi bogen kold og uden varme, men fordi beskrivelsen af vinteren giver dig lyst til at krybe længere ned under dynen. Spinning Silver er en meget løs genfortælling af Rumleskaft, meget løs.

Miryem er datter og barnebarn af pengeudlåner, men hendes far har ikke evnen til at få folk til at betale deres gæld igen. Det kan Miryem, og før hun ved af det rygtes det, at hun kan forvandle sølv til guld. Dette rygte fanger opmærksomheden af Staryk kongen, der leder over et eventyrligt folk som er lavet mere af is og sne end af kød og ben. Alt dette gør at Miryems skæbne bliver forbundet med den fattige uheldig Wanda, og den rige men ulykkelige Irina.

Det gode ved Spinning Silver er de tre kvindelige hovedpersoner, som alle prøver at finde deres værd i en verden, der så tydeligt ser dem som et objekt. På hver deres måde, får de skabt deres eget liv på deres egne præmisser.

“But the world I wanted wasn’t the world I lived in, and if I would do nothing until I could repair every terrible thing at once, I would do nothing forever.”

Sproget i Spinning Silver er smukt, og magisk med en form for poesi, som minder om det man kan finde i eventyrerne. Grunden til at Spinning Silver ikke er min nye yndlingsbog, er flere ting. For det første føltes de forskellig kærlighedsplots unødvendige. De var tomme og påtagende, og som læser gav det ikke synderlig mening, hvorfor folk valgte at finde sammen. Bogen kunne sagtens have stået alene, uden at der skulle syes et kærlighedsvinkel ind i det hele.  Faktisk ville bogen måske have været bedre, hvis fokus kun havde været på, hvordan tre meget forskellige kvinder tog skæbnen i egen hånd, og valgte deres egen skæbne.

Et andet problem jeg havde, var de mange spring i synsvinkel. Udover de tre kvindelige hovedpersoner, bliver historien ligeså fortalt fra endnu tre andre synsvinkler. Det kan til tider ende med at virke lidt forstyrrende i læsningen.

Sidst men ikke mindst, så grab slutningen mig ikke. Med fantasybøger, er en af de ting jeg elsker højeste, det store klimaks. Der hvor alle tråde bliver samlet sammen, og den store finale finder sted. Hvor man ikke kan lægge bogen fra sig, og man sidder som forstenet imens man prøver at overleve til slutningen af bogen. Spinning Silver gav mig ingen at disse følelser. Slutningen var en smule rodet, og som om at forfatteren aldrig helt havde besluttet sig, hvordan bogen skulle ende. Hvilket var en skam, da Spinning Silver ellers var en anderledes og interessant fantasybog.

“But I had not known that I was strong enough to do any of those things until they were over and I had done them. I had to do the work first, not knowing.” 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s