Skyward af Brandon Sanderson

4 ud af 5 stjerner

“You get to choose who you are. Legacy, memories of the past, can serve us well. But we cannot let them define us. When heritage becomes a box instead of an inspiration, it has gone too far.” 

Jeg indrømmer gerne, at jeg altid bliver lidt bekymret når jeg skal læse en mands version af en teenagepige. Mest fordi det altid ender med at blive en karikatur af, hvad en teenagepige egentlig er. Jeg har læst et par stykker af Brandon Sandersons andre bøger, og jeg ved at han kan skrive. Dog havde jeg stadig mine forbehold. Heldigvis havde jeg ikke noget at bekymre mig for, da Skyward var alt hvad jeg ønskede i en bog og lidt til.

I Skyward følger vi Spensa, som lever i en verden der har været under angreb i over hundrede år. En race ved navn Krell har angrebet Spensas hjem fra oven, med det eneste mål at udrydde den menneskelige race. Menneskehedens eneste forsvar er de piloter som lader deres liv, hver dag for at slå Krell tilbage. Spensa har hele sit liv ønsket at blive en af disse piloter. Dog satte Spensas far en stop for den drøm. Spensas far var nemlig en af disse piloter, men han deserterede da hans pilotkammerater havde allermest brug for ham.  Derfor er Spensas chancer for at blive optaget på pilotakademiet meget små. Men intet er umuligt, hvis man bare har lidt mod.

“It has always seemed to me that a coward is a person who cares more about what people say than about what is right. Bravery isn’t about what people call you, Spensa. It’s about who you know yourself to be.” 

Der er mange ting jeg godt kunne lide ved Skyward, dog var der en ting som var lidt af et chok: Den er morsom, sådan rigtig rigtig morsom. Det er lang tid siden, jeg har grint så meget imens jeg har læst en bog.  En anden ting jeg godt kunne lide var, dens fokus på hvad der gør en til en kujon og hvad der gør en modig. Spensa er stædig, og overbevist om hvad de to ting er. Dog går hun igennem en fantastisk udvikling igennem hele bogen. En anden ting jeg fandt utrolig befriende var, at selvom bogen følger en teenagepige, er der intet med kærlighed og forhold i bogen. Spensa har andre ting at tænke på, såsom at blive pilot og på at overleve.

Siden Skyward får 4 ud af 5 stjerner, hvad var så mit problem med bogen? Den var lidt forudsigelig. Det var sjældent at den virkelig overraskede mig. Dog var bogen stadig en fornøjelse at læse, og svær at lægge fra sig.

“And the warrior’s way was not to run from failure, but to own up to it and do better.” 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s